Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Nettoloon stijgt voor meeste werknemers

Geplaatst op: 06-01-2016, 12:55:45

De meeste Nederlanders krijgen dit jaar iets meer te besteden. Dat stelde loonstrookverwerker ADP woensdag op basis van eigen berekeningen.

Dankzij lagere belastingen gaat vrijwel iedereen erop vooruit, aldus ADP.

Minimumloners krijgen er netto 76 euro per maand bij, voor iemand met een modaal inkomen bedraagt het voordeel 69 euro per maand. Wie anderhalf keer modaal verdient loopt het voordeel bijna helemaal mis. Zij krijgen er slechts 6 euro per maand bij. Tweemaal modaal mag rekenen op 52 euro extra per maand.

De werknemers profiteren ervan dat heffingskortingen, belastingtarieven en de indeling van de belastingschijven gunstiger uitpakken.  Vooral ambtenaren krijgen meer op hun rekening. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, gaan er met een positief verschil van 111 euro per maand netto het meeste op vooruit.

Belastingplan

Overigens wijzigen de nettolonen per 1 april aanstaande opnieuw. Dat heeft ermee te maken dat de Senaat pas laat akkoord ging met het belastingplan van het kabinet. De systemen konden niet tijdig worden aangepast, en daarom werkt de Belastingdienst de eerste drie maanden van dit jaar nog met het oude tarief.

Dat wordt per 1 april verrekend, en volgens ADP levert een modaal salaris dan weer 4 euro per maand in. Voor diegenen met een salaris van 5250 euro of meer betekent deze wijziging een achteruitgang van iets meer dan 10 euro netto per maand.

Eigen woning

Voor werknemers met een bruto maandsalaris tussen 4500 en 5150 euro en een eigen huis zit er een addertje onder het gras: zij kunnen minder hypotheekrente aftrekken doordat lonen voortaan pas vanaf 66.400 euro bruto per jaar in het toptarief vallen. Ook andere huizenbezitters kunnen minder hypotheekrente aftrekken doordat de belastingtarieven dalen in de tweede en derde schijf.

ADP voerde de berekeningen uit op basis van de belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen van 2016. ADP verzorgt maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlandse werknemers.

Hieronder een infographic van ADP over de salarisontwikkelingen in verschillende sectoren (klik hier voor een vergroting). ADP heeft ook nog infographics gemaakt voor de specifieke ontwikkelingen voor een- en tweeverdieners met kinderen en een- en tweeverdieners zonder kinderen.

 
 
Bron: www.dft.nl van 6 januari 2016

Ga terug naar de vorige pagina